Email: pzantovsky @ seznam.cz
Tel. +420 732 545 524
Neděle, 22 června, 2025
Petr Žantovský
  • Domů
  • Komentáře
  • Pražská kavárna
    Pražská kavárna – Interview s Vladimírem Kočandrlem

    Pražská kavárna – Interview s Vladimírem Kočandrlem

    Pražská kavárna – interview s Jankem Ledeckým

    Pražská kavárna – interview s Jankem Ledeckým

    Pražská kavárna – Intervew s Janem Skopečkem

    Pražská kavárna – Intervew s Janem Skopečkem

    Pražská kavárna – host: Petr Štěpánek

    Pražská kavárna – host: Petr Štěpánek

    Pražská kavárna – interview s Jozefem Banášem

    Pražská kavárna – interview s Jozefem Banášem

    Pražská kavárna – interview s prof. Petrem Neužilem

    Pražská kavárna – interview s prof. Petrem Neužilem

    Pražská kavárna – Interview s Benjaminem Kurasem

    Pražská kavárna – Interview s Benjaminem Kurasem

    Pražská kavárna – interview s Vlastimilem Vondruškou

    Pražská kavárna – interview s Vlastimilem Vondruškou

    Pražská kavárna – host: Jiří Rusnok

    Pražská kavárna – host: Jiří Rusnok

    Pražská kavárna – host: Jan Cimický

    Pražská kavárna – host: Jan Cimický

    Pražská kavárna je tady!

    Pražská kavárna je tady!

    Prazska_kavarna_13_dil_Klaus_160905

    Václav Klaus

    Prazska_kavarna_11_dil_Berkovec_160829

    Stanislav Berkovec

    Prazska_kavarna_10_dil_Bartosek_Praha_160822

    Jan Bartošek

    Prazska_kavarna_9_dil_Jandak_160815

    Vítězslav Jandák

    Prazska_kavarna_8_dil_Koroni_160808

    Boris Koroni

    Prazska_kavarna_7_dil_Svoboda_160801

    Jiří Svoboda

    Prazska_kavarna_6_dil_Novotny_160725

    Stanislav Novotný

    Prazska_kavarna_5_dil_Jakl_160718

    Ladislav Jakl

    Prazska_kavarna_4_dil_Foldyna_160711

    Jaroslav Foldyna

    Trending Tags

    • Václav Klaus
    • Stanislav Berkovec
    • Jan Bartošek
    • Vítězslav Jandák
    • Boris Koroni
    • Jiří Svoboda
    • Stanislav Novotný
    • Ladislav Jakl
    • Jaroslav Foldyna
    • Jan Schneider
    • Milan Knížák
    • Miloš Zeman
  • Moje knihy
  • Galerie
  • Kontakt
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Domů
  • Komentáře
  • Pražská kavárna
    Pražská kavárna – Interview s Vladimírem Kočandrlem

    Pražská kavárna – Interview s Vladimírem Kočandrlem

    Pražská kavárna – interview s Jankem Ledeckým

    Pražská kavárna – interview s Jankem Ledeckým

    Pražská kavárna – Intervew s Janem Skopečkem

    Pražská kavárna – Intervew s Janem Skopečkem

    Pražská kavárna – host: Petr Štěpánek

    Pražská kavárna – host: Petr Štěpánek

    Pražská kavárna – interview s Jozefem Banášem

    Pražská kavárna – interview s Jozefem Banášem

    Pražská kavárna – interview s prof. Petrem Neužilem

    Pražská kavárna – interview s prof. Petrem Neužilem

    Pražská kavárna – Interview s Benjaminem Kurasem

    Pražská kavárna – Interview s Benjaminem Kurasem

    Pražská kavárna – interview s Vlastimilem Vondruškou

    Pražská kavárna – interview s Vlastimilem Vondruškou

    Pražská kavárna – host: Jiří Rusnok

    Pražská kavárna – host: Jiří Rusnok

    Pražská kavárna – host: Jan Cimický

    Pražská kavárna – host: Jan Cimický

    Pražská kavárna je tady!

    Pražská kavárna je tady!

    Prazska_kavarna_13_dil_Klaus_160905

    Václav Klaus

    Prazska_kavarna_11_dil_Berkovec_160829

    Stanislav Berkovec

    Prazska_kavarna_10_dil_Bartosek_Praha_160822

    Jan Bartošek

    Prazska_kavarna_9_dil_Jandak_160815

    Vítězslav Jandák

    Prazska_kavarna_8_dil_Koroni_160808

    Boris Koroni

    Prazska_kavarna_7_dil_Svoboda_160801

    Jiří Svoboda

    Prazska_kavarna_6_dil_Novotny_160725

    Stanislav Novotný

    Prazska_kavarna_5_dil_Jakl_160718

    Ladislav Jakl

    Prazska_kavarna_4_dil_Foldyna_160711

    Jaroslav Foldyna

    Trending Tags

    • Václav Klaus
    • Stanislav Berkovec
    • Jan Bartošek
    • Vítězslav Jandák
    • Boris Koroni
    • Jiří Svoboda
    • Stanislav Novotný
    • Ladislav Jakl
    • Jaroslav Foldyna
    • Jan Schneider
    • Milan Knížák
    • Miloš Zeman
  • Moje knihy
  • Galerie
  • Kontakt
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Petr Žantovský
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Domů Komentáře

Zpátky ve Cvokhauzu 98.

petrzantovsky od petrzantovsky
22. 6. 2024
Zpátky ve Cvokhauzu 98.

Slovenský portál Badatel.net, který se ponejvíce zabývá zdravím a životním stylem, přinesl zajímavou novinku pod titulkem Supermarkety v Británii začínají prodávat „jedlé hmyzí soupravy“, aby pomohly rodinám překonat „globální potravinovou krizi.“ Britské supermarkety začínají do prodejného sortimentu zavádět „jedlý hmyz“ jako součást kampaně, která má údajně pomoci rodinám přežít „krizi životních nákladů“ a nadcházející „globální nedostatek potravin“. Článek připomíná, že například Bill Gates a jeho kolegové ze Světového ekonomického fóra (WEF) už dlouho tvrdí, že lidstvo bude brzy jíst hmyz, brouky a cvrčky, protože tradiční zdroje výživy, včetně hovězího a kuřecího masa, se považují za příliš „uhlíkově náročné“ pro plnění cílů Agendy 2030 a trvale udržitelného rozvoje (SDG). Nyní se tedy zdá, že světová elita přesvědčila velké evropské supermarkety, včetně populárního britského řetězce ALDI, aby predávaly hmyz masám spotřebitelú v Evropě.

Mezitím v USA Demokrati podepsali se Světovým ekonomickým fórem (WEF) smlouvu, která umožní americkým potravinářským společnostem skrývat brouky a hmyz v oblíbených potravinách bez toho, aby to bylo uvedené na obalu výrobků. V dubnu 2024 schválil senát Minnesoty souhrnný zákon o zemědělské politice, známy jako Zákon SF 4225. Podle autora zákona, senátora Arica Putnama za Demokratickou stranu, převážná většina návrhu zákona se týká politických doporučení ministerstva zemědělství. Minnesoty. Je skoro zbytečné dodávat, že protinávrh konzervativců, aby bylo povinné označovat výrobky s obsahem hmyzu, neprošel. Inu, Amerika je opravdu země neomezených možností.

Ale nejen ona. I na půdě EU už existuje (psali jsme o něm v některé z dřívějších Zpráv ze Cvokhauzu) směrnice, která stanovuje, jaké hmyz a do jakých výrobků (ponejvíce pečiva) je možné přidávat do původních ingrediencí. A pokud si pamatuji, též se trochu zapomnělo na to, že občan kupující takové zboží by o tom měl být informován.

Možná bychom se divili: Představte si namátkou takový košík s nákupem ze supermarketu. Dětské piškoty (10% mouka z cvrčků), domácí koláčky (15% drcených švábů), slané tyčinky k vínu (20% mletých sarančat), bábovka jako od maminky (15% drti ze směsi brouků) a pro přibarvení místo kakaa namletou porci potemníků hnědých. To bude mňamka!

—

A ještě trochu kulinářství. Portál Události 24/7 (neplést s Událostmi ČT) přinesl tuto zvěst: Konec vajíček v ČR: Vše je naplánováno, oblíbená surovina zmizí z pultů obchodů už brzy. Vajíčka používá při vaření mnoho Čechů. Již za několik let by se však mohlo stát, že výběr vajec bude značně omezený. Podle všeho zmizí jeden oblíbený druh., píše se zde. Aktuálně lze v obchodech narazit jak na bílá, tak hnědá vejce. Ačkoli na kvalitu vajíček by barva skořápky neměla mít vliv, přesto zde jisté rozdíly jsou. Obecně lze říct, že barva vajíček odpovídá i barvě peří slepic: Bílá vajíčka snáší bílé či světlé slepice, hnědá pak tmavší, hnědé slepice. To však není ten jediný rozdíl. Jak píše web Deník, hnědé skořápky bývají pevnější a odolnější než ty bílé. Nejen proto tak mnoho lidí raději nakupuje právě tmavší vejce.

Podle chovatelů z Německa ale v budoucnu budou hnědá vajíčka obecně čím dál méně častá. Dokonce lze očekávat, že jednou z obchodů zcela zmizí, jak píše web CNN Prima News. A to možná již do 5 let. Všichni, kteří na hnědá vajíčka nedají dopustit, si tak budou muset zvyknout na bílé alternativy. Podle odborníků má chov slepic nesoucích bílá vejce celou řadu výhod. Bílé slepice mají totiž delší životnost a snášejí až o 10 procent více vajec než jejich hnědé protějšky, jak pro web CNN Prima News uvedl Zdeněk Mlázovský z Českomoravské drůbežářské unie. Jak pak doplňuje web Kupi, celkově je produkce hnědých vajíček nákladnější o 2 až 2,5 procenta, což ve velkochovech udělá velký rozdíl.

Zároveň je zde pak i další důvod, proč je chov bílých slepic výhodnější. Jak totiž pro web CNN Prima News rovněž uvedl Mlázovský, bílé slepice celkově daleko lépe snáší podmínky a prostředí volného chovu. A když se k tomu pak přidá i fakt, že bílé slepice v průměru zkonzumují o 15 gramů krmiva denně méně než hnědé, jak dodává web Kupi, jsou bílé nosnice pro chovatele jasné volba.

Možná, že jsem zpozdilý, neboť dělím vejce na dobrá a špatná. Zpravidla podle barvy žloutku. Čím tmavší, tím chutnější. Údajně na jeho barvu má vliv to, kde a co slípky konzumují. Zda na slunečné louce zrní nebo v uměle nasvícených klecích masokostní moučku či jiný sajrajt. Tomu bych rozuměl. Ale dělit rasisticky pipky na bílé a nebílé, to už by chtělo zásah zdravého rozumu. Kde jste, vy ochránci práv? Kde jsi, Greto Thunbergová! Ty přece určitě rozumíš problémům slepic nejvíc na světě, ostatně jako všemu. Je tu třeba tvého spravedlivého rozhořčení. Napiš mi, kterým kluzákem (abys nedělala uhlíkovou stopu) přiletíš a já ti připravím úvodní trachtaci složenou z menu ze cvrčků a potemníků. To by bylo, abychom v boji o hnědá vejce nezvítězili!

—

A na závěr zas jedna z webové kolportáže. Došlo mi pod titulkem Eurodítě:

 

SdíleníTweet

Související příspěvky

2024 aneb Útěk z Unionie – část 15.
Komentáře

2024 aneb Útěk z Unionie – část 15.

3. 2. 2025
2024 aneb Útěk z Unionie – část 14.
Komentáře

2024 aneb Útěk z Unionie – část 14.

20. 1. 2025
Proč jet a nejet na Trumpovu inauguraci
Komentáře

Proč jet a nejet na Trumpovu inauguraci

16. 1. 2025
Ve Svobodném rádiu 15.ledna 2025
Komentáře

Ve Svobodném rádiu 15.ledna 2025

16. 1. 2025
2024 aneb Útěk z Unionie – část 13.
Komentáře

2024 aneb Útěk z Unionie – část 13.

3. 12. 2024
2024 aneb Útěk z Unionie – část 12.
Komentáře

2024 aneb Útěk z Unionie – část 12.

4. 11. 2024

Nejčtenější články

  • Podcast 1 – Alternativa naruby

    Zprávy ze cvokhauzu 10.

    0
    Sdílení 0 Tweet 0
  • Myš provokuje tygra

    0
    Sdílení 0 Tweet 0
  • Zprávy ze cvokhauzu 2.

    0
    Sdílení 0 Tweet 0
  • Příčovy 2024 – pozvánka

    0
    Sdílení 0 Tweet 0
  • Zprávy ze cvokhauzu 5.

    0
    Sdílení 0 Tweet 0
  • Zprávy ze cvokhauzu 52.

    5
    Sdílení 0 Tweet 0
  • Boris Koroni

    0
    Sdílení 0 Tweet 0
  • Pozvání na Vlastenecké setkání 2020 v Příčovech

    7
    Sdílení 0 Tweet 0
  • Napsali mi z Aktuálně…

    0
    Sdílení 0 Tweet 0
  • Kdo tady porušuje zákon?

    0
    Sdílení 0 Tweet 0

Náhodné články

PŽ: 60

PŽ: 60

19. 5. 2022
Zpátky ve Cvokhauzu 10.

Zpátky ve Cvokhauzu 10.

30. 11. 2022
Čeká nás v Česku Biden?

Čeká nás v Česku Biden?

29. 11. 2020
Petr Žantovský

* 1962, novinář a VŠ pedagog, od roku 2012 stálý autor a komentátor portálu Parlamentní listy.

ARCHÍV

  • Senátní volby
  • Životopis
  • Reference
  • K čemu je Senát?
  • Můj program
  • Příspěvky

© 2020 Petr Žantovský. Všechna práva vyhrazena.

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Domů
  • Komentáře
  • Pražská kavárna
  • Moje knihy
  • Galerie
  • Kontakt

© 2020 Petr Žantovský. Všechna práva vyhrazena.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Webové stránky ukládají v souladu se zákony na vaše zařízení soubory, obecně nazývané cookies, potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely. Používáním těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas. PŘIJMOUTVíce informací
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Nezbytné Vždy povoleno

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Není nutné

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

Add New Playlist